skip to Main Content

Een dag op de verticale groep

Vanaf september werk ik op de verticale groep Het Kraaiennest op de locatie Kipstraat. Een verticale groep is enorm leuk, dynamisch en afwisselend en bestaat meestal uit tussen de 10-15 kinderen van 0-4 jaar. Om een idee te geven van hoe het er aan toe gaat op een werkdag, heb ik besloten in dit blog mijn dag te beschrijven; van opstaan tot thuiskomen.

Vandaag heb ik een late dienst dus ik begin om 9.00 uur en werk tot 19.00 uur. Omdat ik niet in Rotterdam woon, kost dit me wel wat reistijd maar die tijd gebruik ik in de ochtend om nog even wat rust te pakken. Vandaag ben ik om 6:45 uur opgestaan en heb eerst thuis de nodige ‘moeder-zaken’ verricht. Een ontbijtje maken voor dochterlief, tas inpakken voor school en de poezen willen ook graag eten. Om 8.00 ga ik de deur uit om de bus te halen.

Start op de verticale groep

Linda Schenkel pm'er op verticale groep
Linda Schenkel pm’er op de verticale groep

Het is al gezellig druk als ik om iets voor negenen de verticale groep op kom wandelen. De kinderen begroeten me enthousiast en sommige kinderen vertellen honderduit over wat ze hebben meegemaakt. Ik geef een knuffel aan alle kinderen die hierom vragen, waarna mijn collega en ik met de kinderen gaan opruimen en we de dag openen tijdens de kring. We zitten met elkaar op de grond, en natuurlijk is vriendje Puk ook van de partij. We zingen een liedje waarbij alle kinderen aan bod komen:

Goedemorgen …. (naam kind), fijn je weer te zien, wie zit er naast je, weet je dat misschien?

Dit is erg goed voor de betrokkenheid van de kinderen bij elkaar, en een mooi startpunt voor de dag. Nadat we alle kindjes in de kring bij naam hebben genoemd, kijken we nog even met de kinderen naar de dagritmekaarten. Wat is de planning van vandaag?

Lekker samen eten

We gaan aan tafel om fruit te eten. Mijn collega met een vroegere dienst heeft alvast fruit gepureerd voor onze enige baby die op dat moment op de groep is. Zij mag lekker smullen van haar perenhapje. We proberen de eetmomenten altijd rustig en heel gezellig te houden. Het is voor sommige kinderen best nog wel moeilijk om aan tafel te blijven zitten, maar dat komt nog wel. Ze zijn nog jong ;-). Na het fruit eten verschonen we de kinderen die een luier dragen. Inmiddels is de baby heerlijk in slaap gevallen op haar favoriete plekje in de box. Nadat we nog een activiteit binnen hebben gedaan gaan mijn twee collega’s met de kinderen die kunnen lopen lekker buiten spelen.

Maak een verhaal met vertelplaten

Ik blijf vandaag binnen bij de baby en maak van de gelegenheid gebruik om de verticale groep gezellig te maken voor de feestdagen. Eerst is Sinterklaas aan de beurt, die is tenslotte al in het land. Ik verf wat leuks op het raam en maak wat posters voor aan de muur en orden de vertelplaten. Vertelplaten zijn erg leuk om te bekijken met je kind.  Als de kinderen binnenkomen is het tijd om aan tafel te gaan. Onze baby slaapt nog steeds heerlijk rustig, ook al komen de peuters vrolijk gillend de groep binnengestormd. We gaan aan tafel en drinken alvast wat water, want van al dat spelen krijg je dorst. Tegelijkertijd zingen we een aantal liedjes.  De kinderen komen zelf met verzoeknummers: De krokodil, Olifantje in het bos en In de maneschijn zijn vandaag de toppers. Oeps jongens, waar is Puk gebleven? We proberen Puk altijd bij alle momenten te betrekken maar nu is hij kwijt….even roepen en zoeken met elkaar… Hij wordt al snel ontdekt; die ondeugd had een mooie pietenmuts opgezet en was tussen de siercadeautjes gaan zitten. Maar ook Puk wil natuurlijk wat eten dus hij mag mee aan tafel.

Etenstijd! En dan lekker slapen…

Vandaag eten we aardappels met broccoli en een kipschnitzel. Dat gaat er prima in, de meeste kinderen eten wel twee bordjes leeg! Ondertussen geeft mijn collega onze baby nog even een flesje, voor haar is het tenslotte ook etenstijd. Na het eten gaan er zeven kinderen lekker slapen, twee kindjes gaan naar huis en er blijven vier kinderen wakker. De kinderen die wakker blijven, gaan in de tussenruimte spelen; gezellig met de grote peuters van de groep De Optimist. Ik heb vandaag pauze van 14.00-15.00 en moet nog van alles halen voor het kinderfeestje voor dochterlief dus hup even de stad in!

De kinderen hebben in mijn pauzetijd samen met mijn collega een puzzel opgelost en spelletjes gedaan. Het is tot nu toe een heerlijk dagje. De kinderen die zijn gaan slapen halen we uit de slaapkamer, want die zijn nu echt wel uitgerust (sommige kinderen zijn al eerder wakker en die zijn al eerder weer komen spelen). We eten een kaakje en drinken er wat bij. Na het kaakje mogen de kinderen die dat willen een mooie chocoladeletter kleuren, dan kunnen we die ophangen op de deur en wordt de groep nog gezelliger. Natuurlijk zijn er altijd kinderen die geen zin hebben in kleuren, ook prima, die mogen zelf kiezen wat ze gaan doen.

Het einde van de dag nadert

Om iets na vieren gaan we weer opruimen. Nu ben ik degene die de baby de fles geeft, ik geniet altijd flink van die extra aandachtsmomenten en richt me even helemaal op haar. Mijn collega zorgt ervoor dat de kinderen aan tafel gaan, het is tijd voor de boterham! Zelf smeren is altijd een succes, de meeste kinderen kunnen dat al erg goed. Na de boterham is de laatste verschoonronde en daarna komen de eerste ouders al. We spelen nog met elkaar en als bijna alle kinderen gehaald zijn ruim ik de groep op en zet ik alvast wat speelgoed klaar voor de volgende dag.

De groep is leeg

Als alle kinderen opgehaald zijn check ik met mijn collega’s het pand; is alles schoon, dicht en netjes? Dan kunnen we gaan! We zijn moe, want het is hard werken, maar ik trek altijd met een voldaan gevoel het hek achter me dicht, omdat ik heb gezien en ervaren dat de kinderen een fijne, leuke en uitdagende dag hebben gehad, en dat is waar ik het voor doe. Tijd om te gaan. Naar de trein dit keer, en aan het eind van mijn ritje naar huis word ik door mijn gezin opgehaald bij het station, en zie ik het blije gezicht van mijn eigen kind al als ik aan kom lopen. Wat geniet ik toch van mijn leventje als pedagogisch medewerker en als mama.

Kok Het Steigertje met fruit
Lekker en gezond eten bij Kinderopvang Het Steigertje

 

Back To Top