skip to Main Content
(010)2060711   ContactContact     Selecteer taal / select language

Lekkere en gezonde warme maaltijden op de kinderopvang

  • Blog

Kinderopvang Het Steigertje hanteert ruime openingstijden van 7.00 tot 19.00 uur. Kinderen kunnen bij ons aanschuiven voor een gezonde, warme maaltijd. Lekker voor kind én voor ouder, want zo heb je als ouder na een dag hard werken een zorg minder.

Zien eten doet eten

Wij nemen de kinderen mee op smaakavontuur en dragen bij aan een gezonde start. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen in de eerste vijf jaar eetgewoonten ontwikkelen. Samen eten is een sociale gebeurtenis. Kinderen leren van elkaar en de ervaring leert dat zij op de opvang meer dingen uitproberen dan thuis. Dit draagt bij aan een goede smaakontwikkeling.

We horen regelmatig dat kinderen op de opvang met gemak hun hele bord(je) leegeten, terwijl het avondeten thuis een ‘strijd’ kan zijn. Hier geldt het bekende ‘zien eten doet eten’.

Avondeten op de opvang

Kinderopvang Het Steigertje biedt sinds 2001 warme maaltijden aan. Ouders waren destijds terughoudend, omdat de avondmaaltijd een waardevol moment samen met het gezin betekende. Maar tijden veranderen en nu eten alle kinderen mee. Sterker nog, we krijgen vaak te horen dat ouders het jammer vinden dat er voor hen geen heerlijke maaltijd wordt gekookt.
Dat waardevolle moment blijkt in de praktijk namelijk niet altijd realistisch. Je herkent het vast: Na een dag hard werken snel de keuken in om een gezonde maaltijd te maken, (te) laat eten en aan tafel met een vermoeid kind… Dan is de ontspanning waarschijnlijk ver te zoeken, terwijl het avondeten juist een rustmoment moet zijn. Zeker voor het kind. Bij Kinderopvang Het Steigertje hebben we de tijd om rustig te eten en zorgen we voor een aangename sfeer aan tafel. Onze pedagogisch medewerkers eten met de kinderen mee en begeleiden hen.

Maaltijden

Lekkere maaltijd eten bij Kinderopvang Het Steigertje

Gezonde, verse maaltijden

Wij serveren warme maaltijden op het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang. De kinderen op het kinderdagverblijf krijgen tussen de middag een warme maaltijd en ’s avonds een boterham. De BSO-kinderen eten ’s avonds warm. Drie locaties van Kinderopvang Het Steigertje beschikken over een eigen professionele keuken. De keukens voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van kwaliteit, (voedsel)veiligheid en hygiëne. Hier worden de warme maaltijden vers bereid door een professionele kok.
Alle warme maaltijden worden bij Kinderopvang Het Steigertje samengesteld in overleg met een voedingsdeskundige en volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het voedingsaanbod wordt afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Uiteraard houden wij rekening met speciale voedingswensen op grond van bijvoorbeeld allergie of geloofsovertuiging. Daarnaast wordt het onderwerp ‘voeding’ op de BSO besproken tijdens de kinderparticipatie en de jaarlijkse vragenlijst. De uitkomsten worden met de coördinerende kok besproken, zodat hij de wensen van de kinderen, waar mogelijk, kan meenemen in het menu. Zo zorgen we een gezonde én lekkere avondmaaltijd.

Uitdaging

Het was in het begin best zoeken naar de juiste invulling. Er komt organisatorisch veel kijken bij het bereiden van verse, warme maaltijden. Onder andere op het gebied van inkoop en logistiek. We hadden natuurlijk voor de eenvoudige oplossing kunnen kiezen. Bijvoorbeeld in de vorm van kant-en-klaar maaltijden, maar dit past niet bij onze visie op gezonde voeding. Ik ben trots op wat er nu staat en ik denk dat menig restaurant jaloers op ons is.

Wil je meer weten over het voedingsbeleid of Smakelijke moestuinen van Kinderopvang het Steigertje? Neem dan contact op mij via . Of wil je onze kok een keer aan het werk zien? Vraag dan een rondleiding aan op één van onze opvanglocaties in Rotterdam.

Back To Top