(010)2060711   ContactContact     Selecteer taal / select language

Hoogsensitiviteit als kwaliteit

Het liefst kruip je onder de tafel. Al die drukte om je heen kan je soms te veel worden. Je wilt niet spelen en denkt laat me maar even. Teveel prikkels komen 

Annemarieke van Aperen pm'er Kinderopvang Het Steigertje

Annemarieke van Aperen pm’er Kinderopvang Het Steigertje

binnen. Je wilt schreeuwen en boos zijn,maar dat maakt je ook snel weer verdrietig. Net zoals wanneer iemand tegen je praat op een strenge toon. Alles komt snel binnen en je raakt snel van slag. Ook heb je tijd nodig om informatie te verwerken in je hoofd. Niet iedereen begrijpt dat en sommige vinden het raar. Het kan zijn dat je hoogsensitief bent en dat is niet raar! 

Help! Ik ben hoogsensitief.

Ik heb het me altijd afgevraagd toen ik jonger was wat er met me aan de hand was. Mijn emoties gingen van heel blij naar heel verdrietig en ik was altijd bezig om het iedereen naar hun zin te maken. Na verloop van tijd, toen ik ouder werd, ging ik me meer verdiepen in het hoe en waarom. En na lang zoeken ontdekte ik dat ik hooggevoelig ben. Ik zag hier altijd het negatieve in, maar het bleek juist iets heel moois te zijn als je weet hoe je er mee om moet gaan.

Sommige baby’s zijn al vanaf hun geboorte hoogsensitief en andere kinderen ontwikkelen dit later. Het is moeilijk te bepalen of je baby dit vanaf de geboorte al heeft. Vaak is een van de ouders of grootouders hoogsensitief. In de meeste gevallen is het een karaktereigenschap die aangeboren is. Ook spelen de opvoeding en omgevingsfactoren een belangrijke rol bij het ontstaan van hoogsensitiviteit.

Kenmerken Hoogsensitiviteit

Bij baby’s herken je het doordat ze vaak geen behoefte hebben aan veel mensen en speelgoed om zich heen. Hij of zij raakt hier van slag van, omdat ze dan teveel prikkels voelen. Een mutsje dragen kan prikkels tegenhouden. Ook een kenmerk kan zijn dat het moeite heeft om in in slaap te vallen. Dit openbaart zich meestal als het kind 6 maanden oud is. Veiligheid en geborgenheid zijn belangrijk voor hoogsensitieve baby’s, maar natuurlijk ook voor de oudere kinderen.
Bron: mamaplaats

Omdenken op het strand. Hoogsensitief

Kindje op het strand

Bij oudere kinderen kun je het wat sneller herkennen omdat ze het ook zelf kunnen aangeven. Vaak hebben deze kinderen één of meer van de volgende kenmerken:
• Kleine veranderingen worden snel waargenomen. Dat kan een ruimte zijn die anders is ingericht, maar ook de sfeer die er heerst voelen ze goed aan. Ze kunnen snel aangeven of ze zich wel of niet op hun gemak voelen.
• Schrikreactie van geluiden of van mensen.
• Ze merken snel of je verdrietig ben of wanneer je geïrriteerd bent. Ze willen je dan helpen en troosten.
• Felle harde geluiden op de tv of geweld maakt hen van slag. Ook ruzie maakt hen verdrietig.
• Ze zijn heel empathisch en leven helemaal met je mee en zijn gevoelig voor verhalen van anderen.
• Presteert beter wanneer anderen niet meekijken.
• Vind kriebelende kleding heel vervelend.

Dit zijn echt wel de belangrijkste kenmerken,maar er zijn er nog veel meer. Als je merkt dat jouw kind hooggevoelig is, of de eigenschappen herkent bij jezelf, ga er meer aan de slag. Vergeet niet dat het een hele mooie kwaliteit is waar je als ouder of kind trots op mag zijn. Het is fijn en mooi om zo te mogen en kunnen genieten van simpele dingen en daardoor vertederd te raken.

Hoe nu verder?

Natuurlijk wil je als ouder het beste uit je kind halen. Er zijn heel veel boeken te vinden over hoogsensitiviteit bij kinderen, ook wel ‘nieuwetijdskinderen‘ genoemd. Zeker als je veel dingen hierboven herkend is het zeker een aanrader om hier meer over te lezen. Maar ik kan je alvast wat bruikbare tips meegeven.
1. Blijf altijd goed communiceren. Het is fijn om gehoord te worden en begripvol te reageren.
2. Stimuleer en motiveer je kind om dingen zelf te doen, ook als het iets niet durft. Stapje voor stapje kan de angst worden overwonnen.
3. Zorg voor een rustige plek waar je kind zich terug kan trekken zonder gestoord te worden en waar niets moet.
4. Draag rust, reinheid en regelmaat uit!

Voor meer tips verwijs is jullie naar het boek ‘Het Hoogsensitieve kind‘ van de auteur Elaine N. Aron.

Er is ook een landelijk informatiepunt hoog sensitieve kinderen: LIHSK

Meer blogs lezen van Annemarieke? Kijk hier!