skip to Main Content

Lekker buitenspelen!

Bij kinderopvang Het Steigertje is het gebruikelijk om iedere dag buiten te spelen. Dat is heerlijk in de zomer; dan speelt het leven leven zich buiten af, spelen we met water en hebben we het enorm naar ons zin. Maar ook als het weer minder goed is dan is het fijn om buiten te zijn. Al is het maar een kwartiertje, want buitenspelen is gezond en fijn.

Buitenspelen met nat weer

Linda Schenkel

En regen dan, hoor ik je denken? Dat is toch vies en nat? Ja het is nat, maar zeker niet vies. Waarom zou het vies zijn? Er bestaat regenkleding, laarsjes en wat is er leuker dan in de plassen stappen en met modder spelen? Natuurlijk trekken we een grens bij heel slecht, guur weer of onweer. Maar een beetje regen, daar heeft nog nooit iemand iets van gekregen.

Van buitenspelen word je ziek: mooi niet!

Het is december en als het een beetje meezit verdwijnt de regen binnenkort en wordt vervangen door kou en sneeuw en staat de winter voor de deur. Ook dan is het heerlijk om buiten te spelen. Er bestaat een hardnekkige mythe dat het slecht is voor kinderen om buiten te spelen, daar kun je ziek van worden.

Vijf redenen om de buitenlucht in te gaan

Van buiten spelen word je natuurlijk niet ziek; dat is gelukkig onzin, hieronder vijf redenen om heerlijk die buitenlucht in te gaan!

 • Kinderen worden minder snel ziek als ze buiten spelen. Ja, natuurlijk werkt in de wintertijd ons immuunsysteem minder goed, maar virussen en bacteriën hebben meer kans om je ziek te maken als je binnen zit zonder frisse lucht. Warm ingepakt naar buiten kan helemaal geen kwaad. En trouwens ook regelmatig je huis luchten in de winter helpt tegen virussen en bacteriën.
 • We willen allemaal dat onze kinderen genoeg bewegen, de Kipstraat als Lekker Fit! locatie zijn daar heel bewust mee bezig. Spelen in de sneeuw is supergoed voor de conditie en spieropbouw omdat het zwaarder is om tijdens die weersomstandigheden buiten te spelen dan in de zomer.
 • Buitenspelen in de winter daagt kinderen uit om andere vormen van spelen te ontdekken. De schommel is bevroren, de straat is te glad voor voetballen dus zal er een beroep gedaan moeten worden op de fantasie. En daar komen de leukste spelletjes uit.
 • Extra dosis vitamine D.
 • Kinderen slapen na het buitenspelen als een roosje.
Buitenspelen

Buitenspelen in de sneeuw

Buitenspeeltips

Voor ouders zonder inspiratie heb ik in dit blog wat leuke informatie en ideetjes bij elkaar gezocht, zodat we allemaal kunnen genieten van het mooie weer dat ons kikkerlandje te bieden heeft. Met peuters die al kunnen lopen naar buiten gaan, is natuurlijk minder bewerkelijk dan met een kleine baby, maar ook met een baby kun je makkelijk even naar buiten als het koud is.

Naar buiten met je baby

Het is belangrijk om goed na te denken over welke kleren je je kind aan doet. Een belangrijke vuistregel is hierbij: doe hetzelfde aantal lagen aan als je zelf aan hebt, plus een extra laag. Dat kan een deken of slaapzakje zijn, maar ook de stof van een draagzak is al een extra laag. Handig is om het gezicht van je kindje lekker in te smeren met vaseline, zo blijft het soepel. Door de combinatie van kou buiten en verwarming binnen wordt een babyhuidje snel droog.

Extra tips:

 • Bedek het nekje met een sjaal;
 • Draag je baby niet in de draagzak bij een harde, snijdende wind;
 • Zorg voor frisse lucht bij de kinderwagen, dek niet helemaal af.
 • Neem een extra dekentje mee;
 • Als de nek van je kind koud voelt, voeg een laagje toe. Warm en plakkerig? Dan juist een laag weghalen.
 • Gebruik je gezonde verstand en je gevoel…bij twijfel gewoon weer naar binnen gaan. Baby’s zijn klein en kwetsbaar en hebben meer moeite met het behouden van lichaamstemperatuur.

Spelactiviteiten voor kleuters en peuters

Voor peuters en grotere kinderen is er niets leuker dan warm ingepakt lekker buiten te spelen. Met de volgende leuke activiteiten voelen ze de kou waarschijnlijk niet eens. (en het is voor jezelf ook heerlijk, even uit huis, frisse lucht en mindful samen spelen met je kind)

Bootje varen:
Ga tijdens een flinke regenbui het bos of de tuin in. Trek oude kleren aan en neem een schep en kurken mee. Door te graven in de grond ontstaan er stroompjes en kunnen de kurken met de stroom meedrijven. Net als in de zomer op het strand!

Knutselwereld:
Ga buiten op zoek naar knutselmateriaal. Kastanjes, bladeren, takjes, alles is te gebruiken. Een maal thuis opgedroogd kunnen er de mooiste kunstwerken ontstaan.

Tikkertje:
Spreekt voor zich, lekker in de tuin of op een pleintje een spelletje doen, kan makkelijk in de kou want van al het rennen word je heerlijk warm.

Vliegeren:
Bij harde wind een plastic tas met een touwtje eraan achter je aan laten vliegen

Sneeuwverstoppertje:
Als we het geluk hebben van een dik pak sneeuw dan is het leuk om daar (vochtbestendige) voorwerpen in te verstoppen. Wie het eerst alles vindt heeft gewonnen

Vogelvoer:
Veel vogels overwinteren in Nederland en als het dan heeft gesneeuwd of erg vriest is voedsel vinden een behoorlijke uitdaging. We kunnen ze een handje helpen door voeding te maken en in onze tuinen of op onze balkons op te hangen. Het is ook nog eens superleuk voor je kind om al die vogeltjes van dichtbij te kunnen zien. Pas op met poezen die buiten komen, vogeltjes moeten geen lokaas worden. Kijk voor voedsel voor vogels recepten op: https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/vogels-voeren/zelf-een-vetbol-maken-in-6-stappen

Dit artikel kwam tot stand met behulp van de sites: www.jmouders.nlwww.prenatal.nlwww.famme.nl en www.oudersvannature.nl

Back To Top