skip to Main Content

Nationale Week Zonder Vlees

Het Steigertje zet een week lang geen vlees op het menu

Wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, bespaar je: 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Bij Kinderopvang Het Steigertje eten iedere week zo’n 550 kinderen en alle pedagogisch medewerkers een verse, warme maaltijd op een van de zes Rotterdamse locaties. Reden genoeg voor Kinderopvang Het Steigertje om zich aan te sluiten bij De Nationale Week Zonder Vlees van 11 t/m 17 maart en uitsluitend vleesloze maaltijden te serveren.

Elly van Reeuwijk initiatiefneemster Nationale Week Zonder Vlees bij Kinderopvang Het Steigertje
Elly van Reeuwijk initiatiefneemster Nationale Week Zonder Vlees bij Kinderopvang Het Steigertje

Bewust eten is belangrijk

Het Steigertje serveert iedere dag warme, vers gekookte maaltijden op het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang. De wensen van de oudere kinderen worden, waar mogelijk, meegenomen in het menu. Zo zorgen we voor een gezonde én lekkere maaltijd. Een week zonder vlees is dus gemakkelijk in te passen in het weekmenu. Elly van Reeuwijk, kok en huishoudelijk medewerkster bij Kinderopvang Het Steigertje, zegt hierover: “Als je met kinderen in gesprek gaat over voeding, ben ik altijd weer verbaasd over de betrokkenheid en het bewustzijn. Kinderen vinden het leuk om mee te denken en komen met verrassend gezonde ideeën.” Deze betrokkenheid van de kinderen gebruiken we om het gesprek over voeding te voeren. “Tijdens deze vleesvrije week serveren we geen morele argumenten, maar een overheerlijke vegetarische pasta”, aldus Benito chefkok bij Het Steigertje. 

Elly van Reeuwijk in de keuken locatie Kipstraat
Elly in de keuken locatie Kipstraat

Een Week Zonder Vlees

Elly heeft het initiatief genomen om Het Steigertje bij deze beweging te laten aansluiten. “Het is belangrijk om je bewust te zijn van wat je eet en een week geen vlees is een kleine stap, maar met een gigantische impact”, aldus Elly. Voor de bso-locaties is het een mooie aanleiding om het onderwerp voeding ook met de oudere kinderen te bespreken. En we dagen medewerkers en ouders uit om een week lang met ons mee te doen. De Nationale Week Zonder Vlees wordt op onze website, social media, ouderportaal en op onze locaties gepromoot.

Over Nationale Week Zonder Vlees

Van 5-11 maart 2018 vond de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland. Van 11-17 maart 2019 vindt de tweede editie plaats. Deze jaarlijks terugkerende campagne is het initiatief van Isabel Boerdam. Inmiddels is de Nationale Week Zonder Vlees onderdeel van Stichting Nationale Week Zonder Vlees en kent een officiële ANBI-status. Het doel van de campagne is Nederland op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn. Kijk voor meer informatie over de campagne en de stichting op weekzondervlees.nl.

Lees meer over voeding bij Kinderopvang Het Steigertje, lees het blog of bekijk de video:

Back To Top