skip to Main Content

Onverdeelde aandacht voor je kind

We worden overspoeld met informatie en willen altijd online (kunnen) zijn, soms is het best lastig om aan deze druk te ontsnappen. En dat is logisch, maar wel altijd wenselijk. Ik ga het in dit blog hebben over onverdeelde aandacht voor je kind. In mijn volgende blog zal ik oefeningen geven, om dit in de praktijk ook te kunnen realiseren.

Mam!!!!! Ja, ik luister….

Linda Schenkel is pedagogisch medewerker bij Kinderopvang Het Steigertje
Linda Schenkel

Het volgende is vast herkenbaar. Je zoon of dochter wil je heel graag wat vertellen, of laten zien: een werkje van de dagopvang, een opdracht van school of een nieuw geleerd kunstje op het klimrek van het schoolplein. Maar op de een of andere manier komen ze altijd op het moment dat je net even dat ene belangrijke appje aan het versturen bent, of wanneer je de vakantiefoto’s van je vrienden op Facebook likes aan het geven bent en hoor je de zin: Mam!!!!! Ja, ik luister….
Je geeft natuurlijk wel aandacht, maar je hebt je telefoon nog vast en je bent er maar half bij. Zo jammer, want je kind voelt zich waarschijnlijk niet helemaal gezien of gehoord en jij mist zelf de essentie van de mooie momenten in de ontwikkeling en het leven van je kind.

Negatief gedrag

Uiteraard maak ik me hier zelf ook schuldig aan. Ik heb geen facebook, twitter of instagram-account, maar wel Netflix. En ook dat is een goede afleider die je weerhoud van onverdeelde aandacht voor je kind. Het gevolg van het geven van halfslachtige of weinig aandacht is dat je kind op een andere manier aandacht zal gaan vragen. En als een kind zich niet gezien voelt, zal die aandacht toch al snel een negatieve lading krijgen. Ze gaan klieren, je krijgt een grote mond of zijn ze snel boos. Waarop jij, op jouw beurt, weer geïrriteerd reageert en zo zit je, voor je het weet, in een cirkel van negativiteit waar niemand blij van wordt. Gelukkig is deze cirkel makkelijk te doorbreken.

Jij wordt nageaapt!

Naast de irritaties over en weer gaan oudere kinderen, zoals die van mij (bijna 8), je gedrag kopiëren. Je hebt er geen idee van wat een belangrijke voorbeeldfunctie je hebt voor je kind, tot je jezelf in ze terug ziet. Ik heb gemerkt dat mijn dochter zich zo kan verliezen in spelletjes op de tablet, televisie of youtube-filmpjes kijken, dat ze op een bepaald moment vaak alleen nog maar kon reageren met een snauw of met ongeduld. Oei! En dat kwam aan. Kritisch kijken naar je eigen beeldscherm-gedrag in combinatie met hoe je reageert op je kind is dus heel waardevol.

Mindfulness

De laatste jaren is mindfulness belangrijk voor mij geworden. Het onverdeelde aandacht geven aan de situatie, je niet laten afleiden en echt ‘in het moment’ gaan zitten is belangrijk. (In mijn volgende blog hierover meer.) Ik merkte dat ik me er niet fijn bij voelde als mijn dochter liet merken dat ik niet luisterde of als ze zag dat ik eigenlijk geen zin had om te spelen.

Ik heb mijn eigen gedrag onder de loep genomen. Niet alleen met betrekking tot mijn kind, maar ook op de andere momenten. Niet altijd in de bus op weg naar het werk met mijn telefoon in mijn hand zitten bijvoorbeeld. Gewoon eens lekker naar buiten kijken  of naar de zonsopgang als ik over de Van Brienenoordbrug rij, dat soort kleine genietmomentjes. Om het onderwerp te beperken tot de omgang met je kind is het belangrijk om te onthouden dat:

  • Beter een kwartier echte, onverdeelde aandacht dan de hele dag er maar half bij te zijn.
  • Jouw kind je gedrag kopieert, dus als je je ergert aan haar/zijn beeldschermgedrag, kijk dan ook eens kritisch naar jezelf.
  • Je zelf ook graag de volle aandacht wilt van mensen waar je van houdt en je gehoord wilt worden.

Liefdevolle onverdeelde aandachtHuisregels helpen

Maak voor jezelf, en voor je kinderen als ze een telefoon hebben, bijvoorbeeld huisregels. Tijdens het eten geen telefoon of televisie aan, met elkaar aan tafel zitten tijdens het eten en praten over de dag is al een mooi begin. Of na het eten en badderen even samen spelen met je kind. Laat je telefoon in je tas of jas of zet hem uit.

Het is zo ontzettend mooi om je kind aandacht te geven, en hem/haar te zien genieten van het moment. En ook al heb je eigenlijk geen zin om wéér die treinbaan te maken, omdat je zoontje van drie niets anders wil doen, geef het toch een kans. Voor je het weet ga je zelf ook helemaal in het spel op en zijn jullie samen zoet. En zo is het met alles. Het cliché: kind blij, ouder blij klopt nou eenmaal.

Een verrijking voor je leven

Mijn leven is in ieder geval enorm verrijkt sinds ik de tijd neem om er te zijn voor mijn kind. Samen lezen, lachen en luisteren naar haar verhalen over school. Natuurlijk stap ik nog wel eens in de bekende ‘geen zin, geen tijd, ben moe-valkuil’, maar ik ben me er steeds sneller van bewust als ik zo reageer. En dan bedenk ik me weer waar het voor mij om draait; echte, waardevolle tijd doorbrengen met de liefde van mijn leven mijn kind.

Tot het volgende blog, met voorbeelden over mindfulness beoefenen met je kind!

Lees hier meer blogs van Linda Schenkel of leer meer over mindfulness.

Back To Top