skip to Main Content

Dag kinderdagverblijf, hallo school!

Ineens is het zover. De eerste schooldag van je kind. Dat is best spannend. Voor jullie allebei. Het is een periode van afscheid nemen, kennismaken en wennen. Zal je kind het naar zijn zin hebben? Zal hij vriendjes maken? En hoe zal hij reageren als niet mama bij school staat, maar de ‘juffrouw’ van de bso? Vanaf nu wordt alles anders.

De overgang naar de basisschool en bso is een spannende periode. Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouder(s). Bij Kinderopvang

Sandra Neels
Sandra Neels pedagoog bij Kinderopvang Het Steigertje

Het Steigertje maken we de stap naar de basisschool en bso zo klein mogelijk. Wij vertellen je graag hoe wij dit doen. Daarnaast geven wij je een paar handige tips om je aanstaande kleuter voor te bereiden op de basisschool.

Andere gewoontes en verwachtingen

Op de basisschool en bso moeten kinderen meer zelf doen (en kunnen). Zo wordt van de kinderen verwacht dat zij zelfstandig naar het toilet gaan en zelf hun jas aan- en uitdoen. Daarnaast moeten ze vijf dagen in de week meedraaien in een dagprogramma. Ook de buitenschoolse opvang vraagt om andere gewoontes dan het kinderdagverblijf. Kinderen hebben op de bso bijvoorbeeld een grotere keuzevrijheid. Ze mogen kiezen aan welke activiteit in welke ruimte ze willen deelnemen.

Kindvriendelijke overgang

Het ene kind vindt de overstap naar de ‘grote’ school moeilijker en spannender dan het andere kind. Een overvloed aan prikkels, nieuwe indrukken en frustraties op school kunnen thuis leiden tot vermoeidheid en dwars gedrag. Kinderopvang Het Steigertje maakt de overstap van de kinderopvang naar de basisschool zo soepel mogelijk. Dit is niet alleen prettig voor het kind, maar ook voor ouders en school(opvang)medewerkers.

Voorbereiding en warme overdracht

Overgang van kdv naar basisschool
Buitenschoolse opvang bij Kinderopvang Het Steigertje

Het Steigertje bereidt kinderen vanaf ongeveer drie jaar voor op de overgang naar de basisschool. Het thema ‘Ik ben bijna 4!’  van het programma Uk & Puk is hier een belangrijk hulpmiddel bij. Pop Puk neemt de kinderen aan de hand mee en biedt houvast en veiligheid. Zo maken ze op een speelse manier kennis met de aankomende verandering. We lezen leuke boekjes voor en spelen verhalen na zoals ‘Wielewoelewool, ik ga  naar de basisschool!’ Natuurlijk gaan we een paar keer op bezoek bij de bso en dan mag pop Puk mee. Wanneer een kind doorstroomt van onze kinderopvang naar één van onze bso-locaties zorgen wij altijd voor een warme overdracht. Na toestemming van de ouders wordt ook de basisschool bijgepraat. Goede informatieoverdracht is belangrijk bij de overgang naar de basisschool en essentieel voor een optimale doorgaande (leer)lijn.

Wat kun je als ouder doen?

Natuurlijk ga je samen met je kind kijken bij de nieuwe school en buitenschoolse opvang. Een kijkje in de ‘keuken’ geeft je meer inzicht in de gang van zaken. Wanneer je weet hoe dingen georganiseerd zijn geeft dit vaak een gerust gevoel. Daarnaast kun je rekening houden met de volgende zaken:

  • Kan je kind zichzelf aan- en uitkleden? Dit is op sommige scholen verplicht.
  • Is je kind zindelijk? Soms komt het voor dat je kind nog niet zindelijk is met 4 jaar. Scholen gaan daar verschillend mee om. Op de meeste scholen is een incidenteel ongelukje niet erg. Zorg wel zelf voor reservekleding.
  • Is je kind klaar met het middagslaapje? De een is daar met tweeënhalf jaar al mee klaar, de ander slaapt op vierjarige leeftijd graag nog een uur. Vooral in het begin is school indrukwekkend en vermoeiend. Kijk goed naar je kind en houd in de gaten of hij het volhoudt.
  • Kan je kind zonder lievelingsknuffel? Hoe zit het met de allergrootste vertrouweling van je kind? Moet die echt thuisblijven? Dat verschilt vaak per school. Niet op elke school mogen kinderen een knuffel meenemen. Soms mag een knuffel in het begin mee en wordt het afgebouwd (dan blijft de knuffel bijvoorbeeld na een tijdje in de tas op de gang).
  • Vertel je kind al ruim voor de wendagen over school. Vertel wat hij kan allemaal kan verwachten. Fiets of loop samen een aantal keren naar de school toe, zodat je kind de route leert kennen.
  • Koop samen de spulletjes die je kind nodig heeft voor school. Let er wel op dat hij die spullen zelf kan openen en sluiten.
  • Geef niet meer eten mee dan dat je kind normaal gesproken thuis eet en geef voedsel mee dat zelfstandig gegeten kan worden.
  • Lees van te voren boekjes over naar school gaan. Wij hebben een paar leuke tips voor je:

Lees meer over de buitenschoolse opvang bij Kinderopvang Het Steigertje.

Lees ook het blog over het belang van voorlezen.

Back To Top