skip to Main Content

Van peuter naar baby

Annemarieke van Aperen pm'er Kinderopvang Het Steigertje
Annemarieke van Aperen pm’er Kinderopvang Het Steigertje Rotterdam

Jarenlang heb ik met veel plezier op een peutergroep gewerkt. Peuters zijn lekker ongeremd, puur, eerlijk en je kunt zoveel van ze leren.  Ze laten je met andere ogen kijken naar dingen en brengen je op de geweldigste ideeën.

Peuters hebben oneindig veel fantasie

De fantasie van peuters is ongeremd en wordt gebruikt om de informatie die ze door de dag heen oppikken te verwerken. Hierdoor maken ze zich sociale rollen en sociale vaardigheden eigen. Het leuke van het werken met kinderen is dat je lekker out of the box kunt denken. Dat maakt het werken met peuters ook zo plezierig. Zo is nooit meer elke dag hetzelfde. Het waren heerlijke tijden op de peutergroep……

Van leergierige peuter naar een babygroep

Vanuit de leergierige peutergroep switchte ik naar een babygroep. Het was een totale verandering. Nu ging ik aan de slag met flesjes en het wel en wee van deze kleine hummeltjes.  Ik voel me nog steeds vereerd dat ik voor het kostbaarste bezit van vaders en moeders mag zorgen. De veiligheid die je biedt en de band die je opbouwt zijn zeer waardevol. Hoe fijn is het om zo’n mooie glimlach te mogen ontvangen of als ze je met open armpjes ontvangen. Ik merk nu ook hoe belangrijk het voor het jonge kind is om een vast gezicht op de groep te zien. Het geeft ze houvast en veiligheid, waardoor ze echt zichzelf kunnen zijn en dat is toch het belangrijkste wat er is. Iedereen wil tenslotte zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen. Zo kun je jezelf verder ontwikkelingen en groeien als persoon.

Ook kleine hummeltjes worden weer eigenwijze peuters

Yoga met baby, peuter of kleuter
Van baby naar peuter..

In het begin slapen baby’s nog veel, maar de maanden vliegen snel voorbij en voor je het weet zijn ze een jaar. Ook een heerlijke leeftijd met veel diversiteit: van buikschuiven, tijgeren, naar staan en proberen te lopen. Er wordt veel ondernomen en daar hoort letterlijk vallen en opstaan bij.

En wat een doorzettingsvermogen hebben ze, ik verbaas me daar soms over; ze kunnen zoveel meer dan je denkt! Ik merk dat er veel kracht en energie zit in die kleine lijfjes. Op de groep oefenen we al vroeg met zelfstandigheid; zoals zelf proberen je broek en sokken uit te doen en spelenderwijs zelf leren eten met een lepeltje en vorkje.  De twinkeling in hun oogjes als het lukt is het allermooiste, dan zijn ze echt trots op zichzelf. Zodra het gebrabbel over gaat in woordjes wordt er van alles opgeslagen in dat kleine hoofdje van ze. Liedjes krijgen meer inhoud en worden meer compleet met ook de bewegingen erbij. Herhalen is dan steeds het toverwoord. Daarmee kom je waar je wil komen met veel geduld, maar je komt er, met een grote glimlach.

En voor je het weet zijn ze een peuter en zit mijn taak erop. Maar dan kan ik wel met een glimlach zeggen dat ik ze goed op weg heb geholpen in deze grote wereld en ben ik trots op mijn rol als pedagogisch medewerker en dat ik zoveel voor ze kan betekenen.

Lees ook onze andere blogs…

Of neem een kijkje op de kinderdagopvang.

 

Back To Top