skip to Main Content

Positief opvoeden

Ik hou het graag positief en jij? Tips en trucs voor positief opvoeden

Ik werk al jarenlang als pedagogisch medewerker in de kinderopvang en het valt mij regelmatig op dat een kind zo weinig mag. Daarmee bedoel ik dat er zo op het kind gelet wordt terwijl hij of zij juist aan het ontdekken is. Snel genoeg wordt gedrag als negatief gezien terwijl je het ook juist kunt ombuigen naar iets positiefs. Het geeft je een veel lekkerder gevoel en het kost je ook nog eens minder energie. Zeker als je er een grapje van maakt. Zo relativeer je het.

Annemarieke van Aperen

Pm’er Annemarieke van Aperen van Kinderopvang Het Steigertje Rotterdam.

Tekst: Annemarieke van Aperen

Bied een andere activiteit aan

Bij onze kinderopvanglocatie (Het Steigertje in Rotterdam) vinden kinderen het vaak erg leuk om in de vensterbank te staan. Als je er over nadenkt wil je dat misschien zelf ook en snap je het gedrag. Ik zou er zelf ook het liefst in gaan zitten. Toch kan je eerste reactie zijn, “Stop, nee, doe maar niet!”. Natuurlijk kun je er ook anders tegenaan kijken. Je kunt ook benoemen dat hij of zij al heel goed kan klimmen, maar dat je liever niet hebt dat hij daar speelt en je vervolgens een andere activiteit verzint.

Ontwikkel talent

Soms maakt een rare geluiden die best wel hard zijn met verschillende materialen als bekertjes, treintjes, het bord of gewoon met zijn handjes. Je kan het storend vinden, maar ik zie dit juist als een talent wat het kind aan het ontwikkelen is. Je ontdekt dat hij eigenlijk heel ritmisch is. Ik vind het mooi om te zien dat ik hem daarin kan laten groeien. Zo laat ik hem kennismaken met verschillende materialen als een djembé of  pannendeksels en laat zien hoe je nog meer geluiden kan maken. Op deze manier keur ik zijn gedrag niet af. Natuurlijk hoor ik ook liever geen ellenlang getik of harde geluiden, maar zodra het genoeg is communiceer ik met hem en laat ik weten dat hij mooie geluiden heeft gemaakt en dat we nu iets anders gaan doen wat hij ook reuze interessant vind. Zo houd je positief voor het kind en tegelijkertijd ook leuk voor jezelf.

Opvoeden is grenzen stellen en soms loslaten

Laat jouw kind maar ontdekken, maar blijf daarnaast wel altijd realistisch in wat wel kan en niet. Jij bent tenslotte het voorbeeld en de opvoeder die grenzen stelt. Als je kind agressief gedrag vertoont of echt niet wil luisteren dan kun je aardig gefrustreerd raken als je het gevoel hebt dat je kind je negeert. Wanneer een kind boos is werkt het altijd goed als je hem even laat. Wil hij schreeuwen? Laat hem schreeuwen. Geef hem die boosheid, maar blijf wel communiceren. Heeft het behoefte om te slaan?  Geef hem een dik groot kussen en benoem dit als zijn kussen waar hij op mag slaan. Zeg dat het goed is en  dat hij boos mag zijn. Geef hem het gevoel dat je er voor hem bent. Na afloop neem je ze bij je en geef je ze een knuffel en praat je er samen over. Ook al praten 1- 2 jarigen een stuk minder, ook zij begrijpen jou feilloos.

kind op peuterspelen

Kindje speelt op de peuterspelen

Opvoeden is aandacht geven

Kinderen hebben (veel) aandacht nodig, net als iedereen. Het is fijn om je gehoord te voelen. Als een kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt zal het veel gaan ontdekken en gaan uitproberen en dit helpt om zijn vaardigheden te ontwikkelen. Als je laat merken dat jouw kind goed bezig is, moedigt dit ze aan om door te gaan. Vergeet ook jezelf niet tussendoor. Blijf rustig en vergeet niet om adem te halen. Maar ik weet zeker dat het met enig geduld en doorzettingsvermogen zeker lukt en jij dat schouderklopje wel verdiend!  Wát voel jij je dan Trots! En dat is een euforisch gevoel.

Positief aan de slag ermee!

Meer informatie hierover vind je op Positiefopvoeden.nl

Back To Top