skip to Main Content

Taalontwikkeling bij jonge kinderen

Annemarieke van Aperen
Pm’er Annemarieke van Aperen van Kinderopvang Het Steigertje Rotterdam

Taalontwikkeling bij jonge kinderen: “Zal ik je oenen even pakken zodra we ata hebben gedaan?” Klinkt het bekend? Zodra uw kind woordjes gaat zeggen, bent u maar wat trots. U begrijpt hem volkomen. Ook de woordjes, voornamelijk zelfstandige naamwoorden, begrijpt u als geen ander. U kent u kindje tenslotte het beste. Het klinkt ook erg leuk en vaak ook lief hoe uw kindje het uitspreekt en dan heb je snel de neiging hierin mee te gaan of juist de woorden te verbeteren.

Tekst: Annemarieke van Aperen

Verbeteren van taal? Liever niet.

Bij de taalontwikkeling van je kindje is het uitspreken van woorden niet het belangrijkst. Zijn eerste woordjes zullen niet perfect gevormd zijn. Het belangrijkste is dat ze veel praten en de taal goed leren gebruiken en daarnaast moeten ze er ook plezier aan beleven. Daarom is het van belang dat je oplet hoe je de fouten verbetert. Zijn leeftijd heeft invloed op hoe je om moet gaan met fout uitgesproken woorden. Zegt uw kind ”oen”, maar bedoelt ”schoen”. Een positieve reactie hierop werkt beter dan een negatieve. Zeg niet ” Nee dat is geen schoen, het is een schoen.”, maar herhaal het op een goede manier ” Ja dat is een schoen”. Je leert hem op deze manier hoe het moet zonder het gevoel te geven dat hij het fout had. Het praten blijft zo een leuke en gezellige activiteit.

Spelenderwijs bezig zijn met de taal

Als pedagogisch medewerker op de groep ben je heel de dag bezig met communiceren. Voor de kinderen geeft dit duidelijkheid en zo weten ze waar ze aan toe zijn. Je benoemt wat je gaat doen de hele dag door. Vanaf binnenkomst, tot vrij spelen, aankleden, eten geven en tijdens spelactiviteiten, totdat ik de kinderen weer uitzwaai bij de deur. Zo leer je ze spelenderwijs nieuwe woorden aan zonder dat je er erg in hebt. Je krijgt het wel degelijk terug zodra ze de eerste woordjes gaan zeggen. Hoe mooi is het om te horen als dat ata woordje ineens eten word omdat je het al die tijd op  de juiste manier hebt gezegd. Ik ben altijd supertrots als ik merk dat er weer een riedel woordjes, dat al geruime tijd in dat kleine koppie zat, er ineens uitkomt wanneer hij of zij dat wil in hun tempo. Het mooie aan mijn vak van pedagogisch medewerkers is dat ik ze een beetje op weg mag helpen.

Taalontwikkeling

Het Taal-Toverwoord

Naast het benoemen van de dagelijkse bezigheden zijn er nog genoeg andere activiteiten waar uw kind heel veel plezier aan zal beleven en waar taal voorop staat. Het zingen van kinderliedjes brengt veel vreugde met zich mee. Je zult merken, wanneer je het vaak herhaalt er herkenning ontstaat. Ik zeg altijd, herhaling is het toverwoord. Ook het doen van spelletjes als kiekeboe en rollen met de bal en boekjes voorlezen voor je baby met grote prenten zal hij of zij ook leuk vinden. Als u vindt dat u teveel praat, wees gerust, uw kindje is uw dankbaar. Ik zeg daarom ook:’praat gerust lekker verder!’

Benieuwd naar taalontwikkeling bij Kinderopvang Het Steigertje? Kijk op onze site bij ons Uk en Puk-programma.Wilt u meer lezen over spraak- en taalontwikkeling? Kijk eens hier.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van: https://www.24baby.nl/baby/ontwikkeling/taalontwikkeling-stimuleren/

Back To Top