skip to Main Content

Als pm’er ben je een voorbeeld voor kinderen

Oud pm'er Joey van der Meijde

Oud pm’er Joey van der Meijde

Ik heb jarenlang in de kinderdagopvang gewerkt en ben inmiddels heel gelukkig als administratief medewerker. Daarom snap ik ook wel de steeds terugkerende vraag: mis je het werken op de groep nou niet? En natuurlijk zijn er bepaalde dingen die ik mis. Bijvoorbeeld het voorbeeld dat je bent als pedagogisch medewerker. Gelukkig kom ik nog wel eens op de locaties. Het mooie is dan dat de kinderen gelijk je naam roepen en voor het raam staan te kijken of je nog even op de groep komt.

Kopiëren van gedrag

Waar ik persoonlijk altijd erg blij van word zijn de herinneringen aan de kinderen die je echt als hun voorbeeld zagen en bepaalde eigenschappen van je gedrag kopiëren. Zo zei ik altijd, in mijn beginperiode bij het Steigertje op het Groot Handelsgebouw, na het zingen van het “Eet smakelijk” liedje: Bon Apetito! Ik dacht er verder niet over na en de kinderen vonden het altijd grappig dus bleef ik dat doen. Vervolgens stond er een aantal maanden later in een nieuwsbrief een column van een ouder over superheld Ronda de Pito.

Ronda de Pito!

Kennelijk vond het jongetje uit mijn groep het zo grappig dat hij dit thuis ook ging zeggen. Alleen was Bon Apetito door hem verbasterd tot Ronda de Pito. Ouders weten allemaal hoe levendig een kinderfantasie is en het aantal superhelden op tv is ook niet meer bij te houden. Deze vader speelde er helemaal op in en Ronda de Pito werd een enorm begrip binnen dit gezin. Uiteindelijk werd het een onzichtbare superheld die overal bij werd betrokken in het gezinsleven.

Een ander voorbeeld: in de zomermaanden kwam ik graag op de racefiets vanuit Spijkenisse naar het werk en ging ik ’s avonds dus ook weer op de fiets terug naar huis. Helemaal in tenue met een fietshelm op. De kinderen vonden het maar bijzonder en stonden mij toch een beetje aan te staren als ik zo voorbij liep. Op dat moment had ik een tweeling in mijn groep die vaak toevallig tegelijk met mij weggingen. Ik zag een twinkeling in hun ogen en ze vonden het wel mooi allemaal. Er volgde ook altijd een gesprek uit met de ouders als ik dan wegfietste. Vervolgens kreeg ik vaak een dag later het verhaal terug van diezelfde ouders. Eenmaal thuis gekomen was hun eigen fietshelm opzetten en rondrijden door het huis op hun loopfiets het eerste wat de meiden deden.

Elke dag een voorbeeld voor de kinderen

Zo zie je maar Een voorbeeld voor kinderendat wij allemaal elke dag een voorbeeld zijn voor de kinderen. De meest kleine dingetjes kunnen ze fascineren en gaan die kinderhersenen werken. Aan de andere kant nemen kinderen ook bepaalde gedragingen over van ons waardoor we weer met onszelf geconfronteerd worden. Zo nemen de kinderen onze stopwoordjes over en liepen opeens veel kinderen van mijn groep met hun handen in hun zakken rond.

Herkennen jullie ook je eigen gedrag of manieren in je kind?

Lees meer blogs van pedagogisch medewerkers van Het Steigertje.

Back To Top